C&W: Beleggingsmarkt Nederland kan dit jaar met 20% groeien

30 Jan 2015

Opvallende cijfers vandaag bij Cushman & Wakefield. De vastgoedadviseur publiceerde een rapport met hun jongste analyse over de beleggingsmarkt in Nederland en Londen. Opvallende punten eruit voor NL: marktaandeel internationale beleggers in Nederland is 62%, kantoren zijn de populairste beleggingsklasse, het volume winkelvastgoedbeleggingen verdubbelde en woningbeleggingen bereikten het hoogste niveau ooit.

Het totale beleggingsvolume in direct commercieel vastgoed in Nederland (kantoren, winkels, bedrijfsruimten & logistiek, woningen en hotels & leisure) is uitgekomen op € 9,8 miljard, het op twee na hoogste jaarlijkse beleggingsvolume ooit en een verdubbeling van het volume van 2013. In Centraal Londen is een totaalvolume van £ 20,5 miljard geregistreerd, dit is bijna even hoog als in het topjaar 2007 (£ 20,6 miljard) en bijna drie keer zo hoog als de gehele Nederlandse beleggingsmarkt.

Vraag hoger dan aanbod

In Nederland en in Centraal Londen blijft de vraag naar commercieel vastgoed vele malen hoger dan het beschikbare aanbod. Deze trend zal zich verder doorzetten in 2015 als gevolg van de aanhoudende interesse van buitenlandse beleggers, de historisch lage rentestanden en de recente geldverruiming van de ECB. Zowel in Nederland als in Centraal Londen zijn in het laatste kwartaal van 2014 de hoogste kwartaalvolumes ooit gemeten. In Nederland was dit € 4,3 miljard, Centraal Londen noteerde £ 5 miljard. Ook het marktaandeel van internationale beleggers bereikte in 2014 het hoogste niveau ooit met een aandeel van 62 procent op de Nederlandse vastgoedmarkt en maar liefst 78 procent in Centraal Londen.

Mathijs Flierman, Head of Capital Markets bij Cushman & Wakefield Nederland, zegt: “De marktomstandigheden op de Nederlandse vastgoedmarkt zijn al langer zeer aantrekkelijk en de recente geldverruiming maakt het perspectief alleen maar beter. Herstel van de gebruikersmarkten in de komende twee jaar is echter wel essentieel voor een duurzame ontwikkeling op de commercieel vastgoedbeleggingsmarkt. Ook op dit punt gloort er nu hoop aan de horizon, de economische omstandigheden verbeteren en Nederlandse huishoudens hebben hoge spaartegoeden. Dit geeft onze economie de potentie om de komende jaren weer tot de sterkere Europese economieën te gaan behoren, zeker gezien het gunstig vestigings- en ondernemingsklimaat dat Nederland nog altijd heeft. Ik zie dus een sterke basis voor een solide toekomst van de Nederlandse vastgoedmarkt.”

Michiel Boonen, Senior Research Consultant bij Cushman & Wakefield Nederland: “Wij voorzien een groei van de vastgoedmarkt voor 2015 met vijf tot tien procent. Als de recente geldverruiming van de ECB goed werkt, kan dit zelfs oplopen tot zo´n twintig procent. Verder verwachten we dat de buitenlandse beleggers ook in 2015 het beleggingsvolume blijven domineren. In Nederland zijn dit nu nog vooral Angelsaksische beleggers. In Londen is dat een combinatie van Noord-Amerikanen, Aziaten en beleggers uit het Midden-Oosten. In Nederland zagen we in 2014 een aantal beleggers uit het Midden-Oosten en Azië dat zich oriënteerde op de Nederlandse vastgoedmarkt maar dit kwam nog niet tot grootschalige vastgoedtransacties. Ik verwacht dat deze partijen de komende jaren actief zullen worden op de Nederlandse markt. Het is bekend dat internationale investeerders hun intrede in Europa vaak beginnen met investeringen in Londen.”

Beleggingsvolumes 2014 per sector

Kantoorvastgoed

Kantoren waren in 2014 voor het vierde opeenvolgende jaar de grootste beleggingscategorie met een beleggingsvolume van circa € 3,8 miljard. Na een relatief trage start is in het laatste kwartaal van 2014 een opzienbarende eindsprint gerealiseerd waarbij 45 procent van het totale volume werd gerealiseerd. De verkoop van de kantorenportefeuille van Chalet Group – met een volume van € 430 miljoen – aan Kildare Real Estate Partners droeg significant bij aan het totale beleggingsvolume. Het was de grootste kantorentransactie van 2014. De grootste single-asset transactie in het vierde kwartaal van 2014 was de aankoop door BPF Bouwinvest van het multifunctionele Beurs-World Trade Center in Rotterdam voor € 136 miljoen.

Winkelvastgoed

De categorie winkelvastgoed wist in 2014 de neerwaartse trend van de afgelopen drie jaar te doorbreken. Met een totaal volume van € 1,5 miljard is het totale beleggingsvolume in winkelvastgoed verdubbeld ten opzichte van 2013 en is het op één na hoogste volume sinds vijf jaar behaald. Meer dan de helft van dit volume werd bepaald door vijf grootschalige transacties. De grootste transactie was de verkoop van veertien winkelcentra door CBRE Global Investors aan Blackstone-Multi voor € 240 miljoen.

Bedrijfsruimten en logistiek vastgoed

Het beleggingsvolume in bedrijfsruimten en logistiek vastgoed behaalde het tweede hoogste volume uit de geschiedenis in deze sector. Het totale volume van € 1,3 miljard lag iets onder het totale jaarvolume van 2006. De grootste transactie van het jaar was de verkoop van de Pelican-portefeuille door Schröders aan Prologis voor € 170 miljoen.

Woningvastgoed

De woningvastgoedmarkt registreerde met € 2,2 miljard het hoogste beleggingsvolume ooit. Dit volume kwam tot stand door een aantal portfoliotransacties zoals de verkoop van een gedeelte van de Vestia-portefeuille aan Patrizia met een omvang van € 448 miljoen.

Bron: Vastgoedjournaal.nl

NAAR HET NIEUWSOVERZICHT