Cityside Apartments: Wij zijn op zoek naar leegstaande kantoorpanden op centrumlocaties

16 Jan 2015

Redelijk nieuw op de transformatiemarkt van leegstaande kantoren naar woningen is Cityside Apartments uit Apeldoorn. Vorig jaar maart startte zij met hun eerste project Bankside 1: de transformatie van een leegstaand kantoorpand van ruim 3000 m2 in Apeldoorn tot 39 appartementen. "Dat smaakte naar meer", vertelt Bas Gregoor, managing partner bij Cityside Apartments aan VJ.

Cityside Apartments is al langer bekend met het herontwikkelen van leegstaande kantoorpanden, maar pas sinds een maand of tien worden de transformaties uitgevoerd tot woonfunctie. "In het verleden hebben we bijvoorbeeld van lege kantoorpanden winkels gemaakt, maar nu met Cityside Apartments richten wij ons echt op de huizenmarkt. Al onze appartementen vallen in de sociale huursector, waardoor het mogelijk is om huurtoeslag aan te vragen", zegt Gregoor.

Ogen geopend

Wat is de reden dat Cityside Apartments zich nu toespitst op het realiseren van woningbouw in bestaande kantoren? Gregoor legt uit: "We kregen een vraag vanuit de gemeente Apeldoorn voor nieuwe huisvesting van studenten van een Hogeschool. Dit ging uiteindelijk niet door, maar het heeft wel onze ogen geopend. In de steden Apeldoorn en Arnhem bijvoorbeeld kun je je inschrijven voor een woning als je 18 jaar bent. De wachttijd is zo 6 of 7 jaar. Wij springen in dit gat. Wij hebben veelal jonge huurders die net hun eerste baan hebben".

Bankside 1 en 2

In juli 2014 werd het eerste project met 39 starterswoningen opgeleverd: Bankside 1, aan de Kanaalstraat 9-17 in Apeldoorn. Snel daarna volgde Bankside 2, ook aan de Kanaalstraat in Apeldoorn. Gregoor vertelt: "In eerste instantie zouden we hier 30 appartementen maken, maar we hebben nieuwe contracten kunnen afsluiten met de twee huurders van kantoorruimte die nog in het pand zaten op de begane grond en derde verdieping. Op de eerste en tweede verdieping zijn nu 14 appartementen gecreƫerd."

Nieuwe transformaties

Deze maand worden twee transformaties opgestart, waarvan een in Apeldoorn en een in Arnhem. In Apeldoorn wordt een kantoorpand aan de Hoofdstraat 21 omgeturnd tot 58 appartementen en in Arnhem aan de Broerenstraat 39 wordt een leegstaand kantoorpand aan de markt onttrokken doordat hier 45 appartementen worden gerealiseerd en op de begane grond zo'n 750 m2 geschikt gemaakt wordt voor horeca.

"In april starten we nog een andere transformatie waarbij een kantoor in de Rustenburgstraat 1-15 in Apeldoorn herontwikkeld wordt tot 30 appartementen", vertelt Gregoor.

Centrumlocaties

Cityside Apartments timmert dus goed aan de weg. Zij zijn op zoek naar nog meer geschikte panden die zij kunnen aanpakken. Waar moeten die panden aan voldoen? Gregoor: "Zoals onze naam Cityside Apartments al doet vermoeden zoeken wij centrumlocaties in de stad. Wij richten ons voornamelijk op Oost-Nederland, maar zijn ook zeker te porren voor andere locaties in het land. Wel ligt onze focus op plaatsen met minimaal 70.000 inwoners."

'Wij willen het anders doen'

Cityside Apartments heeft een goede blauwdruk voor de transformatieplannen en zij kunnen daarom vaak al binnen een week gericht zaken doen. "Wij werken met hele korte lijnen en schakelen dan ook snel. Ik vind dat wij daarin onderscheidend zijn. Zeker in Oost-Nederland wordt er veel gepraat over transformaties, maar wordt er eigenlijk nog niet zoveel uitgevoerd. Dat willen wij anders doen", zegt Gregoor. Waar Cityside Apartments ook onderscheidend in is, is dat zij de bouw zelfstandig aansturen. Zij werken met verschillende partijen, waarbij zo'n 90% een vast team is.

Ontwikkelende beleggers

Cityside Apartments koopt de panden en (her)ontwikkelt op eigen risico. "Wij zijn ontwikkelende beleggers", legt Gregoor uit. "Wij gaan er vanuit dat er altijd markt is in de grote steden voor huurwoningen in de sociale sector, dus kopen een pand aan en gaan dan herontwikkelen. We richten ons echt op starters en een/tweepersoonshuishoudens en niet op studentenhuisvesting. Wij houden de panden in onze portefeuille, maar besteden de verhuur uit. In Apeldoorn en Arnhem is de verhurende partij Domica. Als we buiten deze steden aan het werk gaan zoeken we naar een goede lokale partij daarvoor."

Bron: Vastgoedjournaal.nl

NAAR HET NIEUWSOVERZICHT