Huur-akkoord Aesdes en woonbond pakt desastreus uit voor vastgoedbeleggers

05 Jun 2015

Het deze week gesloten ‘sociaal huur-akkoord’ tussen corporatieplatform Aedes en Woonbond pakt desastreus uit voor de rendementen van institutionele woningbeleggers wanneer het wordt overgenomen door de politiek. Dat vreest IVBN, het platform van commerciële vastgoedbeleggers.

Het effect zal namelijk zijn dat de huur vanaf 1 juli 2016 in reële termen met niet meer dan hooguit 1% omhoog kan. Indien (onverhoopt) dezelfde regels gaan gelden als Aedes nu met de Woonbond is overeengekomen, zullen commerciële verhuurders van veel gereguleerde huurwoningen, die al tussen de 80% en 100% van de maximale huur worden verhuurd, zelfs helemaal géén reële huurverhoging kunnen doorvoeren, zo schrijft IVBN.

Frank van Blokland, directeur van IVBN: "Dat zou desastreus zijn voor de rendementen en de cashflow van gereguleerde huurwoningen van beleggers. Ook buitenlandse beleggers die geïnvesteerd hebben in gereguleerd corporatiebezit worden ernstig getroffen en dat is zeer ongunstig voor het Nederlandse investeringsklimaat. Een dergelijk huurverhogingssysteem is dan ook absoluut niet acceptabel voor IVBN."

Dekking onvoldoende

De overheid heeft de invoering van de (zeer omstreden) verhuurderheffing altijd verdedigd als een systeem om de extra huurinkomsten af te romen van de toen ingevoerde inkomensafhankelijke huurverhoging. IVBN heeft indertijd berekeningen laten uitvoeren waaruit blijkt dat de af te romen ‘extra’ huurinkomsten de heffing volstrekt onvoldoende zouden compenseren: over de jaren 2013- 2017 in totaal zouden de extra huurinkomsten slechts voor slechts 55% dekking betekenen van de heffing. De ervaringen van de aflopen twee jaarlijkse huurverhogingen en de verwachting voor dit jaar laten zien dat het gat nog veel groter is dan eerder werd berekend. Gemiddeld werd zo’n 33% dekking verkregen.

Met het door Aedes en de Woonbond voorgestelde systeem zal de dekking in 2016 (met een verwachte inflatie van 1%) die de extra huurinkomsten opleveren om de heffing te kunnen betalen, teruglopen van 33% naar nog maar 9%! Voor 2017 wordt (met een verwachte inflatie van 2%) een daling van de dekking verwacht van 40% naar 18%.

Voor institutionele beleggers in vastgoed (en dus ook voor buitenlandse beleggers) is het door Aedes en Woonbond voorgestelde nieuwe huurverhogingssysteem dan ook niet acceptabel. "Voor institutionele beleggers moet er dan ook een ander huurverhogingssysteem komen of moet de verhuurderheffing voor hen zo snel mogelijk worden afgeschaft of verlaagd", aldus Van Blokland. 

Bron: Vastgoedjournaal.nl

NAAR HET NIEUWSOVERZICHT