Opnieuw forse stijging huurprijzen vrije sector

28 Apr 2016

Bron: Financieel Dagblad

De huurprijzen in de vrije sector zijn in het eerste kwartaal met ruim 6% gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De gemiddelde huurprijs is nu € 13,38 per vierkante meter per maand. Dat stelt woningwebsite Pararius.nl. De maximale huurgrens voor een sociale woning is € 700,- per maand.

Volgens Pararius is de prijsstijging het gevolg van de grote vraag naar huurwoningen. Ook verrekenen particuliere verhuurders steeds vaker de bemiddelingskosten van de makelaar in de huurprijs. De Hoge Raad oordeelde eerder dat makelaars de bemiddelingskosten niet bij huurders in rekening mogen brengen. Verhuurders zoeken naar alternatieven om de kosten alsnog af te wentelen op huurders.

Aanbod

De huurprijzen stijgen ook omdat het aanbod van particulieren die een onverkoopbare woning te huur aanbieden het afgelopen jaar is afgenomen. Door het aantrekken van de woningmarkt raken steeds meer woningen verkocht. De prijzen van koopwoningen stegen in een jaar met zo'n 4%.

Amsterdam

Vooral in Amsterdam worden hoge huren in de vrije sector betaald. De gemiddelde prijs in de vrije sector steeg volgens Pararius het afgelopen jaar met bijna 12% tot € 22,34 per vierkante meter per maand. Volgens Pararius liggen de huurprijzen in Amsterdam mede zo hoog omdat de stad relatief weinig vrijesectorwoningen kent. Ongeveer 57% van het woningaanbod in de hoofdstad bestaat uit sociale woningen, tegen 38% landelijk. Het aanbod van vrijesectorwoningen is daardoor schaars. De wachtlijsten voor gereguleerde woningen zijn meer dan tien jaar.

NVM

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) stelde eerder zich niet te herkennen in de cijfers van Pararius. Volgens de NVM is de gemiddelde huurprijs in de vrije sector zo'n €10,- per vierkante meter per maand. In Amsterdam ligt dat volgens de makelaarsvereniging rond €15,-.

Kale huurprijzen

Jasper de Groot van Pararius zegt in een reactie dat het bij de cijfers van de NVM gaat om prijzen van kale huurwoningen. Op de website van Pararius worden vooral gestoffeerde en gemeubileerde woningen aangeboden. De huurprijzen van kale woningen op de website van Pararius liggen dichtbij de prijzen van de NVM.

De huurprijzen van gestoffeerde woningen zijn aanzienlijk duurder omdat de kosten voor vloerbedekking, gordijnen en verlichting zijn verrekend. Deze woningen worden met name aangeboden door particuliere verhuurders. Vooral in Amsterdam is deze markt op expats gericht. Kale huurwoningen worden vooral aangeboden door institutionele beleggers. Zij mikken meestal op het middensegment van € 700,- tot € 1.000,- huur per maand. Deze markt is vooral op Nederlanders gericht.

NAAR HET NIEUWSOVERZICHT