Patrizia en Round Hill zullen toekomstig aanbod middeldure huurwoningen opvoeren

06 Feb 2015

Het gedwongen verhuren van woningen doordat kopers met twee huizen zitten, neemt steeds meer af nu koopwoningen steeds makkelijker worden verkocht door de verbeterde woningmarkt. Dat drukt het aanbod aan huurwoningen. Doordat de vraag naar vrije sector huurwoningen in Amsterdam vooral onder expats sterk toeneemt, stijgen de huurprijzen in de hoofdstad hard. Dat meldt Jasper de Groot van zoeksite Pararius Huurwoningen die elk kwartaal de ‘temperatuur’ meet van de Nederlandse markt voor vrije sector huurwoningen. VJ had hem vandaag aan de lijn.

Terwijl de huren van ‘vrije sector’-woningen in Nederland zich stabiel ontwikkelen, stijgen de huurprijzen in Amsterdam naar ongekende hoogte constateert De Groot. In een jaar tijd zijn de huren in Amsterdam met 8,4% omhoog gegaan. In dezelfde periode steeg de prijs in Nederland met maar 1,3%. De gemiddelde huurprijs in Amsterdam kwam in het laatste kwartaal van 2014 uit op € 20,18 per vierkante meter per maand. In de Amsterdamse stadsdelen Centrum en Zuid lag de gemiddelde huurprijs nog hoger.

Vooral expats willen naar de hoofdstad

“We hebben maandelijks zo’n 1,2 miljoen bezoekers. We zien dat zo’n 8,5% van alle zoekers vooral op zoek zijn naar een huurwoning in Amsterdam. Als je kijkt naar de expats, dan zien we dat zelfs 23,5% van hen op zoek is naar een vrije sector huurwoning in Amsterdam”, zegt Jasper de Groot, directeur van Pararius.

Hij ziet het aanbod aan vrije sector huurwoningen afnemen nu de koopwoningmarkt aantrekt. “Mensen die met twee hypotheken zaten omdat ze hun oude huis niet verkocht kregen, die hebben dat huis in de verhuur gezet. Maar nu ze de woning wel verkocht krijgen is verhuur niet meer nodig.”  Dat blijkt ook uit de cijfers. Het afgelopen jaar werden er via Pararius 60.090 woningen verhuurd in de vrije sector. Dit is een daling van 10,6% ten opzichte van 2013.

Tekort

De gemiddelde huurprijs in Nederland is sinds het eerste kwartaal van 2010 zeer stabiel en kwam in het vierde kwartaal van 2014 uit op € 12,49 per m2 per maand. Een stijging van 1,3% ten opzichte van het voorgaande jaar. In Amsterdam zit de huurprijs sinds 2010 in de lift. Hier betaalde men in het derde kwartaal voor een appartement van 100m2 gemiddeld nog € 1.931 per maand, een kwartaal later is dit alweer met € 87 gestegen naar € 2.018 per maand.

De Groot: “Amsterdam heeft vooral een groot tekort aan huurwoningen in het middelduresegment. Er is wel een heel grote voorraad aan sociale huurwoningen. Corporaties mogen geen duurdere huurwoningen meer ontwikkelen maar grote buitenlandse beleggers als Patrizia en Round Hill die laatst grote woningportefeuilles hebben aangekocht mogen dat wel doen. Zij zullen vrijkomende sociale huurwoningen proberen geschikt maken voor het hogere segment. Dat is een goede ontwikkeling.” 

Bron: Vastgoedjournaal.nl

NAAR HET NIEUWSOVERZICHT